пʼятницю, 23 листопада 2012 р.

Корисність і шкода наукометричних показників


  1. Всі науковометричні показники є ймовірнісними і не мають однозначного сенсу.
  2. Якщо стаття має високий індекс цитування - це може означати її високу наукову цінність, може означати, що автор доклав спеціальні зусилля для створення такого високого індексу цитування, може бути випадковим чи наслідком факторів, не пов'язаних з наукою. Але ймовірність першого досить висока.
  3. Якщо стаття має низький чи нульовий індекс цитування, це може означати, що вона вийшла нещодавно і її ще не встигли процитувати в опублікованих джерелах, що вона вийшла у виданні, яке ніхто не читає і не читатиме, що вона нікому не цікава, що ще не настав її час. Але ймовірність двох останніх варіантів досить висока.
  4. Значення будь-яких науковометричних індексів залежать від періоду та набору джерел, для яких вони розраховуються. Будь-які порівняння коректні лише для однакового періоду та набору джерел.
  5. Значення будь-яких науковометричних індексів є різними для різних галузей науки і навіть для різних тематик всередині однієї галузі. Зокрема, наукові традиції для різних галузей визначають різну кількість цитувань в статтях.
импакт-фактор и другие индикаторы качества научных журналов

***************
Збірник статей про бібліометрію
http://www.mccme.ru/free-books/bibliometric.pdf

математики про імпакт-фактори

Немає коментарів:

Дописати коментар