неділю, 25 листопада 2012 р.

Плагіат


Проблема плагіату у навчанні - приблизно те саме, як піратські копії. Великий відсоток людей (у тому числі студентів та викладачів) просто не розуміє, в чому проблема і вважає, що представлення будь-якої роботи по темі - це добре, незалежно від того, чи самостійно вона написана. Для досягнення самостійної роботи треба якось повністю міняти парадигму цієї діяльності з писання рефератів - поміняти слова, назви, спосіб видачі завдань - щоб хоча б спробувати зламати стереотип: "фрукт - яблуко, реферат - скачати з інтернету".

В західних університетах, як правило, існує формальна політика щодо плагіату ("Policy" англійською - це в цьому випадку офіційний документ, прийнятий керівництвом університету), і студенти мусять підписатись, що вони ознайомились з цим документом і зобов'язуються його дотримуватись. І в основному дотримуються - бо наслідки дуже неприємні для всієї наступної кар'єри.

Ця політика говорить, що потрібно надавати відповідні посилання, в тому числі щодо перефразованого матеріалу. Плагіатом вважається також подання однієї і тієї ж письмової роботи як залікової для кількох курсів. Також передбачені санкції для студентів, які роблять завдання, переклади та письмові роботи за інших, чи працюють у "репетиторських школах". Для будь-якого заняття репетиторством студент має отримати письмовий дозвіл декана факультету.

"Плагіат" і у науковій роботі також не одержує однозначного ставлення. Чи можете Ви в Америці уявити спікера парламенту чи посадову особу Академії наук, яка є сертифікованим плагіатором? А у нас все нормально. І часто подібних посадових осіб виправдовують - "це просто співробітники підставили, замість написати статтю самі звідкись списали". Тобто те, що людина підписала статтю, фактично написану співробітниками, вважається прийнятним. Деякі українські посадові особи (скоріше, їх працівники) не соромляться копіювати навіть загальновідомі твори. В результаті чого явно страждає репутація країни.

Європейська практика в подібних ситуаціях:
У дискусіях в пресі та коментарях про ВАК певні персонажі висловлювали думку, що роботу ВАКу можна вважати нормальною, незважаючи на те, що він не може розпізнати плагіат (а що таке купівля дисертацій як не плагіат?), це розпізнати неможливо, і тому все в порядку. Незважаючи навіть на прості "маркери" несамостійної роботи - чиновник не може самостійно написати наукову роботу, одночасно працюючи на посаді; неможливо ознайомитись з усіма відповідними джерелами, не знаючи іноземних мов досить вільно. 

Професійна бесіда по темі може легко виявити такий плагіат (а якщо не може - мабуть, треба просто писати що в цьому випадку кваліфікаційна оцінка неможлива і тому ступінь бути присуджений не може - як говорять багатьом природничникам, які не можуть знайти відповідних вчену раду та опонентів з своєї тематики).

Вже створили багато комп'ютерних систем з пошуку плагіату - тобто пошуку повторень масивів тексту. Я не здивуюсь, якщо існують і програми для "змішування", які роблять "новий" текст, скомпонований з старих, достатньо новим для того, щоб антиплагіатні програми це не виявили.

Схоже, плагіат досить розповсюджений у написанні дисертацій - інакше навіщо існують численні сайти, які продають повні тексти дисертацій - в тому числі старих, яких в електронному вигляді не було? Моя власна дисертація, написана 20+ років тому, також навіщось є на такому сайті.

Міські легенди говорять, що одна з причин вимоги ВАКом та наступниками тексту дисертації та автореферату саме у Word - їхня програма пошуку плагіату працює саме з Word. 

Препрінтний сервер http://arxiv.org запровадив власну систему для пошуку повторень в текстах препрінтів, що розміщуються: http://arxiv.org/help/overlap - що може бути незручним - в нових статтях часто необхідно повторювати означення, описи та посилання. 

Хоча це унеможливить повторення ситуації, коли окремі персонажі просто вивішували чужі препрінти під своїм ім'ям, і намагались за рахунок цього отримати гранти, постдоки, запрошення на конференції. Нам колись попався такий діяч з країни, що розвивається - хотів приїхати на конференцію. Можливо, йому була потрібна українська віза, чи він хотів використати запрошення на конференцію для побудови резюме і наступної поїздки на постдок. 


Корисні посилання
http://www.osvita.org.ua/articles/68.html
http://uk.wikipedia.org/wiki/Плагіат
http://thebridge-moct.org/pages/comments/plagiat/
http://www.chaskor.ru/article/plagiat_artamonovoj_25231
http://nikolai-zubov.livejournal.com/3758.html

Українські юристи намагаються боротись з плагіатом
http://www.yurincom.com/ua/panoram_of_week/?id=10874
(про посадових осіб звісно ні слова, але знайшли якогось винного студента)

В Фейсбуці є група http://www.facebook.com/groups/plagyat/ яка реєструє знайдені випадки плагіату в українській науці (не знаю, що там пишуть - потрібна реєстрація)

Ще один сертифікований плагіатор
http://gazeta.dt.ua/science/naperstochniki-vid-nauki-_.html

Російський досвід пошуку плагіату в дисертаціях чиновників
http://cook.livejournal.com/208174.html
http://www.dissernet.org/

Нові лінки з http://www.researcher-at.ru/index.php?topic=13397.120
http://www.lenta.ru/articles/2013/04/27/empirestrikesback/ 
http://www.city-fm.ru/programs/issues/show/440918.html
http://rusrep.ru/article/2013/04/23/plagiat/

Рабин Франції звільнився через скандал з плагіатом

Приклад використання антиплагіатної системи препрінтним сервером arXiv.org:

\\
arXiv:1305.5583
Date: Thu, 23 May 2013 23:46:47 GMT   (2310kb)

Title: Some Solvable Quantum Mechanical Models and Their Symmetries
Authors: Bikashkali Midya
Categories: math-ph math.MP quant-ph
Comments: Ph.D. Thesis. arXiv admin note: text overlap with
  arXiv:quant-ph/0401031, arXiv:hep-th/0703096, arXiv:hep-th/9405029 by other
  authors

\\
  This thesis is focused on some solvable quantum mechanical models and their
associated symmetries.
\\ ( http://arxiv.org/abs/1305.5583 ,  2310kb)
************************************
Іноді трапляється цікавий набір ключових слів, за яким цю публікацію знаходять читачі.
Наприклад: "як змінювати текст , щоб не було плагіату" - тобто людина вже займається плагіатом і вирішила дізнатись, як зробити так, щоб автоматичні системи цього не побачили?
Таких "розумних" багато, але антиплагіатні системи стають все більш досконалими. Переставляння слів і заміни слів синонімами сучасні системи вже чудово ловлять.
І переклади з інших мов ловити скоро навчаться. Так що краще писати власні тексти - бо сподіваюсь, що наукові стандарти в нашій країні дійдуть до того, що за плагіат звільнятимуть з посад навіть через 30-40 років.


Ще один пошуковий запит - "як зробити щоб не розпізнали плагіат". Відповідаю - писати текст самому. А копіпейст чужого матеріалу без виділення цитати і посилання, а потім всякі переміщення слів - це шахрайство.
****************************

Приклад  - як препрінтний сервер  http://arxiv.org "ловить" плагіат

http://arxiv.org/abs/1305.5583
Наведений список препринтів інших авторів, з яких переписані шматки тексту.

Наприклад, текст в пункті "Revival dynamics" на стор.24 в дисертації arXiv:1305.5583 переписаний з невеликими змінами з стор.6 препринту arXiv:quant-ph/0401031


Some Solvable Quantum Mechanical Models and Their Symmetries

This thesis is focused on some solvable quantum mechanical models and their associated symmetries.
Comments:Ph.D. Thesis. arXiv admin note: text overlap with arXiv:quant-ph/0401031arXiv:hep-th/0703096arXiv:hep-th/9405029 by other authors

Немає коментарів:

Дописати коментар