неділю, 9 грудня 2012 р.

Міжнародний досвід оцінки наукових досліджень


Ґрунтовна доповідь з аналізом досвіду кількох країн. Зокрема, зазначається що експертна оцінка (peer review) потребує багато часу і коштів, і часто необ'єктивна, а оцінка наукометричних показників зосереджується на тому, що можна порахувати, замість дійсно важливого. Рекомендується використовувати "змішані методи".

Оцінюється, зокрема, сама система наукових досліджень, якість виконання окремих програм. окремі галузі досліджень (Академія Фінляндії - агенція, яка надає грантове фінансування для дослідницьких проектів). Проводиться також оцінка впливу наукових досліджень. Оцінку здійснюють міжнародні групи експертів.

Министерство образования и науки проведет до середины лета 2013 года всероссийский научный аудит, который оценит эффективность деятельности ученых и научных организаций. Об этом сообщают "Известия" со ссылкой на источник в ведомстве.
Совместно с Минобрнауки оценивать работу ученых будет консалтинговая компания PricewaterhouseCoopers. В компании подтвердили наличие договоренностей с ведомством, но отказались рассказывать подробности. Проект, по словам сотрудников PwC, находится еще на начальной стадии.
Аудит обойдется бюджету в 90 миллионов рублей. По мнению авторов программы, он позволит повысить эффективность работы ученых и грамотно перераспределить бюджетные средства на перспективные научные разработки. В дальнейшем планируется проводить подобный аудит регулярно, создав автоматизированную систему мониторинга.

 Цікаво, що передбачається присвоєння індивідуальних номерів для відслідковування публікацій (по слідах Скопуса та Гуглу). Також цікаво те, що російське МОН вибрало, мабуть, найдорожчий можливий варіант вирішення задачі (PricewaterhouseCoopers - одна з найдорожчих консалтингових фірм, яка спеціалізується на аудиті та бізнес-консультуванні, та навряд чи має освід з оцінювання діяльності вчених). 
Обговорення на  researcher-at.ru. Скептичні вони там.

Детальна доповідь про підходи до оцінки  конкретного дослідження, з переліком пунктів для оцінювання
Evaluating Research Quality, Guidelines for Scholarship
By Todd Litman
Victoria Transport Policy Institute

Сан-Франциська декларація щодо оцінки наукових досліджень http://am.ascb.org/dora/

Про історію та принципи оцінки наукових досліджень

Немає коментарів:

Дописати коментар