вівторок, 11 грудня 2012 р.

НАНУ і новий бюджет

Рівень фінансування НАНУ і науки в цілому, безумовно, свідчить про те, що наука, освіта і розвиток не належать до пріоритетів влади, незалежно від їхніх заяв і розмов. Проте, проблема не тільки в грошах.

Оголошення про прес-конференцію профкому НАНУ від 5.12.12
Працівники НАНУ пікетують Кабмін (6.12.12).

Була можливість послухати прес-конференцію профкому НАНУ через інтернет.
  1. Бюджет гірший, ніж минулого року. Науковці  звертаються до Литвина і Азарова не знищити науку голосуванням у Верховній Раді. Вже були потужні акції протесту, нам пообіцяли, але не виконали.  Профспілка для того, щоб організовувати протести і виводити.
  2. Виступила баришня з прикладного інституту, розповіла про те, як в 90-ті у них люди вмирали з голоду, але все одно займаються наукою.
  3. "ЄС об'єднується, нам теж треба".
Тобто знову "дайте грошей" - без пояснення, навіщо саме. Проблема в тому, що суспільство не розуміє, навіщо потрібна наука. Сучасна наукова структура добре виконує запити влади - створює ілюзію науки, типу і у нас цивілізація є; дає дипломи і ступені владоможцям і діточкам; виступає на підтримку всяких ініціатив, в тому числі будівництв на історичних фундаментах і шкідливих виробництв. Влада сподівається, що буде те саме, але дешевше. Наступного року захоче ще дешевше. Як в тому анекдоті про циганську кобилу - "зовсім була вже звикла без їжі, але здохла". Можливо, треба пояснювати владі, що для виконання потрібних їй функцій (престижу, дипломів, "експертиз") необхідно хоча б трошки реальної науки, а якщо скоротити бюджет і людей на 30% - кількість справжньої науки зменшиться на 70%. 

Розповіді про героїчні заняття наукою в 90-ті (1920-ті і в інші погані часи) як мінімум некорисні. Бо викликають реакцію - "раз тоді займались наукою, значить і зараз з меншим фінансуванням зможете, і більше вам давати не треба". Деякі лідери й так люблять ставити у приклад людей типу Григорія Перельмана, які здійснюють великі відкриття без фінансування - навіщо додавати аргументів тим, хто й так ставиться до вчених як циган з анекдоту до кобили?

Хто такі "ми", яким треба об'єднуватись? Мабуть, це надія, що в тому об'єднанні грошей дасть інша сторона. Незрозуміло, навіщо їй це. І навіщо заклики до об'єднання з кимось на прес-конференції, спрямованій на досягнення конкретної мети - добитись грошей від ВР та Кабміну. 

Порадувало, що практично не було розмов про інновації і суспільство знань. Навіть профспілка НАНУ вже розуміє, що в існуючому інвестиційному кліматі незалежні від влади інноваційні бізнеси неможливі, а залежні - самі собі грошей візьмуть і науковці їм непотрібні. 

Також не було заяв про те, що влада систематично бреше, заявляючи про пріоритетність науки і розвитку. Хоча було справедливе зауваження про очевидність пріоритетного фінансування правоохоронних структур.

Немає коментарів:

Дописати коментар