суботу, 1 грудня 2012 р.

ДТ: В. Локтєв «Дорожня карта» до… Нобелівської премії

http://dt.ua/SCIENCE/dorozhnya_karta_do_nobelivskoyi_premiyi-113020.html

"Тому єдиною «дорожньою картою» як необхідною (але, слід знати, не достатньою!) умовою отримання Нобелівської премії, на мій погляд, є можливість працювати над науковою роботою, вибір напрямів і цілей якої абсолютно вільний і визначається самим дослідником, що може дозволити собі йти на ризик, не прораховуючи результату… Тільки за цієї умови, а також більше вкладаючи грошей у науку та освіту, ми можемо сподіватися повернути в лабораторії молодь, яка сьогодні не бачить серйозних стимулів для дослідницької (та й взагалі інженерно-технічної) діяльності. І тим самим відродити надію колись побачити в нобелівському фраку громадянина незалежної України."

Основна ідея статті - заклик відмовитись від вимоги впровадження фундаментальних досліджень у звітах та запитах щодо надання фінансування.
На жаль, не бачимо пояснення, навіщо суспільству потрібна фундаментальна наука і Нобелівська премія зокрема.

Тобто я знаю, навіщо потрібна наука суспільству, але, на мою думку, перш ніж просити збільшення фінансування, це треба обґрунтовувати. Бо ставити за мету Нобелівську премію - це запрошення до тексту "немає нобелівки - значить вас всіх треба розігнати".

При цьому я цілком погоджуюсь, що вимагати негайного "впровадження" від фундаментальної науки - це або продукувати фіктивні впровадження, або примушувати вчених трошки займатись фіктивно-прикладною наукою для звіту і зарплати, і фундаментальною на додаток до цього (до речі, багато моїх знайомих в західних країнах працюють саме так).

З коментів:
Читач  Локтєв: Тому єдиною «дорожньою картою» як необхідною (але, слід знати, не достатньою!) умовою отримання Нобелівської премії, на мій погляд, є можливість працювати над науковою роботою, вибір напрямів і цілей якої абсолютно вільний і визначається самим дослідником, що може дозволити собі йти на ризик, не прораховуючи результату… Але для цього потрібно обмежити права академіків НАНУ розподіляти бюджетні гроші на дослідження виключно для своїх та наближених на свій розсуд.Сірко  Все правильно. Читайте статут НАНУ. В НАНУ абсолютно вільний дослідник - це академік НАНУ. Всі інші - допоміжний персонал для обслуговування академіків НАНУ.

Немає коментарів:

Дописати коментар